Cara Membuat Tapai pulut
Bahan-bahan ( 12 org makan kot )
* 1 kg beras pulut
* 1/2 biji ragi- ditumbuk halus
* daun pisang @ daun getah @ daun keladi kalau tak ada bekas plastik pun boleh
Cara-cara
1. tanak pulut. untuk tanak pulut supaya tak lembek ialah sukat dulu pulut dengan cawan dan
kira bilangannya jika 5 cawan pulut maka air juga mesti 5 cawan
2. apabila dah masak masukkan pulut dalam dulang dan rata2kan
3. tunggu sejuk dahulu, barulah ayakkan ragi diserata permukaan pulut tadi, kemudian
terbalikkan pulut dan ayakkan ragi dipermukaan yang belum kena,
4. setelah semua bahagian kena ragi, bungkuslah dengan daun pisang,
peram 2 hari
2 ulasan:
ciplak dari myresepi.com ye...?
5 Mei 2011 pada 6:36 PTGnanti teman cube dulu lepeh raya ni
10 Ogos 2012 pada 7:30 PTGCatat Ulasan