Khamis, 4 Mac 2010

Cara Membuat Tapai pulut



Bahan-bahan ( 12 org makan kot )

* 1 kg beras pulut
* 1/2 biji ragi- ditumbuk halus
* daun pisang @ daun getah @ daun keladi kalau tak ada bekas plastik pun boleh

Cara-cara

1. tanak pulut. untuk tanak pulut supaya tak lembek ialah sukat dulu pulut dengan cawan dan
kira bilangannya jika 5 cawan pulut maka air juga mesti 5 cawan
2. apabila dah masak masukkan pulut dalam dulang dan rata2kan
3. tunggu sejuk dahulu, barulah ayakkan ragi diserata permukaan pulut tadi, kemudian
terbalikkan pulut dan ayakkan ragi dipermukaan yang belum kena,
4. setelah semua bahagian kena ragi, bungkuslah dengan daun pisang,
peram 2 hari

2 ulasan:

tekasiapa berkata...

ciplak dari myresepi.com ye...?

5 Mei 2011 pada 6:36 PTG
Unknown berkata...

nanti teman cube dulu lepeh raya ni

10 Ogos 2012 pada 7:30 PTG

Catat Ulasan

Muke Buku TOP

Sponser & Klik Iklan

Apa Kata Mike

Bertandang Umah TOP

Blog Teman-Teman

Lagu Kite


MusicPlaylistRingtones
Create a playlist at MixPod.com